Επιλογή Σελίδας

Αυξάνω τη γονιμότητα μου (γυναίκες)

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος, δοκιμάστε τα παρακάτω:

1. Μάθετε ποιες είναι οι γόνιμες μέρες σας

Είναι σημαντικό να ξέρει μια γυναίκα πότε έχει ωορρηξία, καθώς θα τη βοηθήσει να υπολογίσει τις γόνιμες μέρες της.

Ένας από τους πιο ‘φυσικούς’ τρόπους υπολογισμού της ωορρηξίας, είναι με την καταγραφή της βασικής θερμοκρασίας σώματος (ΒΘΣ). Η BΘΣ είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματός σας και μετράται όταν είστε σε πλήρη ηρεμία. Την ημέρα που θα έχετε ωορρηξία, η ΒΘΣ θα αυξηθεί κατά 0,5 έως 1 βαθμό Κελσίου και θα παραμείνει ανεβασμένη μέχρι να έρθει η επόμενη περίοδος. Έτσι, όταν η ΒΘΣ βρεθεί αυξημένη για πρώτη φορά στον κύκλο, αυτό σημαίνει ότι έχετε ωορρηξία. Για να είναι οι μετρήσεις ακριβείς, θα πρέπει να ελέγχετε και να καταγράφετε τη ΒΘΣ χρησιμοποιώντας θερμόμετρο ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΠΡΙΝ ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Παρακολουθήστε τη ΒΘΣ για μερικούς μήνες για να καταλάβετε πότε έχετε ωορρηξία και για να κανονίσετε αναλόγως τις επαφές. Αυτός είναι ένας απλός και φτηνός τρόπος ελέγχου της ωορρηξίας, αλλά μπορεί να δημιουργήσει άγχος από τις επαναλαμβανόμενες μετρήσεις.

Άλλος τρόπος υπολογισμού της ωορρηξίας είναι με τη χρήση ενός απλού υπολογιστή ή μιας εφαρμογής που λαμβάνει υπόψη το μήκος του κύκλου σας. Αυτός είναι ένας πρακτικός και εύκολος τρόπος, που όμως χρειάζεται σταθερό κύκλο για να είναι αξιόπιστος.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάστε ένα τεστ ωορρηξίας που μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο. Τα τεστ αυτά ελέγχουν τα επίπεδα μιας ορμόνης -που λέγεται LH- η οποία αυξάνεται όταν πλησιάζει η ωορρηξία. Επομένως, μπορείτε να ρίξετε 2-3 σταγόνες πρωινών ούρων πάνω στο στικ του τεστ και όταν δείτε αλλαγή στη χρωματική ένδειξη, αυτό σημαίνει ότι θα έχετε ωορρηξία μετά από 24-36 ώρες. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά το τεστ από την 9η-10η μέρα του κύκλου. Απλά να ξέρετε ότι αυτά τα τεστ δεν είναι 100% αξιόπιστα (έχουν ακρίβεια 80-90%). Υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά αρκετά διαφορετικά τεστ που κοστίζουν 20-50 ευρώ για δοκιμές 7-10 ημερών.

Επιπλέον, μπορείτε να παρατηρήσετε την τραχηλική σας βλέννη για να υπολογίσετε τη μέρα της ωορρηξίας. Η τραχηλική βλέννη αυξάνεται και γίνεται πιο λεπτή και ελαστική (σαν το ασπράδι του αυγού) πριν την ωορρηξία, ώστε να βοηθά τα σπερματοζωάρια να προχωρήσουν πιο εύκολα μέσα από τον τράχηλο προς τη μήτρα με κατεύθυνση προς το ωάριο.

Τέλος, κάποιες γυναίκες μπορεί να δουν και λίγο αίμα (που είναι απολύτως φυσιολογικό) ή να νιώσουν κάποια ελαφρά πονάκια χαμηλά στην κοιλιά κοντά στην ωορρηξία.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν από κάθε γυναίκα μόνη της. Αν χρειάζεστε απόλυτη σιγουριά για το αν γίνεται ωορρηξία καλής ποιότητας, τότε μπορεί να χρειαστείτε τη βοήθεια του γυναικολόγου που θα χρησιμοποιήσει τις μεθόδους του υπερηχογραφήματος και της μέτρησης προγεστερόνης.

 

2. Διατηρήστε το βάρος σας σε υγιεινά επίπεδα

Ελέγξτε τον ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) που συσχετίζει το βάρος με το ύψος σας. Είναι σημαντικό να προσπαθήστε ώστε ο ΔΜΣ σας να βρίσκεται ανάμεσα στο 19 και τα 25. Τιμές του ΔΜΣ έξω από αυτά τα όρια θα πρέπει να σας προβληματίσουν, καθώς το αυξημένο βάρος μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ωορρηξίας στη γυναίκα και προβλήματα στο σπέρμα του άνδρα.

Αλλά και το μειωμένο βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ωορρηξία, καθώς το σώμα λαμβάνει το σήμα ότι ζει σε περιβάλλον ασιτίας κι αρχίζει να κάνει οικονομία στην ενέργεια.

 

3. Φροντίστε τη διατροφή σας

Μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης και προετοιμάζει τη γυναίκα για μια υγιή εγκυμοσύνη. Η ανθυγιεινή διατροφή έχει αναγνωριστεί ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην υπογονιμότητα, διότι μπορεί να χαλάσει τον κύκλο σας και να σας κάνει να μην έχετε ωορρηξία κάθε μήνα ή και καθόλου.

Φροντίστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες C και D, επειδή οι ελλείψεις σε αυτές τις θρεπτικές ουσίες έχουν συνδεθεί με διαταραχές του κύκλου (και επομένως λιγότερο συχνή ωορρηξία) και με υψηλότερο κίνδυνο αποβολής στα αρχικά στάδια μιας εγκυμοσύνης. Συνεπώς, προτείνονται τα φρούτα και τα λαχανικά, η άπαχη πρωτεΐνη, καθώς και τα γαλακτοκομικά και όλες οι υγιεινές πηγές λιπαρών. Ψάξτε για τροφές με βιταμίνη Β6 που έχει ήδη αποδειχθεί ότι αυξάνει τη γονιμότητα και τροφές με  ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών.

Συστήνεται να αποφεύγετε τα ψάρια ανοιχτής θάλασσας που είναι πιθανό να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο (όπως ξιφίας, τόνος, γαλέος, σολομός). Καλό θα ήταν επίσης, όταν αρχίσετε τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη, να αποφεύγετε ορισμένες τροφές: ωμά ή όχι καλά ψημένα κρέατα, ψάρια ή πουλερικά, ωμά αυγά, μη παστεριωμένο γάλα, όπως και τυριά κ αι γιαούρτια φτιαγμένα με μη παστεριωμένο γάλα. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες λοιμώξεις, όπως λιστερίωση, σαλμονέλα ή τοξοπλάσμωση.

 

4. Παραμείνετε σωστά ενυδατωμένη

Το σώμα σας πρέπει να καθαρίσει και να αποτοξινωθεί. Γι αυτό και πρέπει να πίνετε πολλά υγρά κάθε μέρα (6-8 ποτήρια νερό) καθώς και φρέσκους χυμούς. (Το τσάι και ο καφές δε συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία, καθώς προκαλούν διούρηση και απώλεια υγρών).

Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι τα τραχηλικά υγρά, τα οποία βοηθούν το σπέρμα να κολυμπήσει προς τη μήτρα, ελαττώνονται όταν δεν πίνετε αρκετό νερό. Ένας τρόπος για να ξέρετε ότι καταναλώνετε αρκετό νερό και είστε ενυδατωμένη είναι να παρατηρείτε το χρώμα από τα ούρα σας. Όταν τα ούρα σας είναι ανοικτά κίτρινα, είστε σε καλό δρόμο.

 

5. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας

Η υγεία του στόματος και των δοντιών σας μπορεί να επηρεαστεί μόλις μείνετε έγκυος, καθώς η αιμάτωση των ούλων αλλάζει στην εγκυμοσύνη. Επίσης, η ουλίτιδα κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να προκαλέσει μικρού βάρους και πρόωρα μωρά. Για να διασφαλίσετε ότι το στόμα σας χαίρει άκρας υγείας, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν προσπαθήσετε για εγκυμοσύνη.

 

6. Διαχειριστείτε το άγχος σας

Το άγχος και η στενοχώρια επηρεάζουν τη γονιμότητα. Είναι γνωστό από χρόνια ότι η ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας μπορεί να επηρεάσει την περίοδο. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι διαταραχές στον κύκλο που συμβαίνουν σε περίοδο εξετάσεων (σε μαθήτριες/φοιτήτριες) ή μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που έχουν αυξημένα επίπεδα άγχους έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Η προσπάθεια να μείνετε έγκυος μπορεί να είναι αγχωτική. Ειδικά αν έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πόσο γρήγορα θα πετύχετε εγκυμοσύνη.

Προσπαθήστε να δείτε την προσπάθεια για εγκυμοσύνη με άλλο μάτι. Είναι σημαντικό να μη νιώθετε τις επαφές σαν αγγαρεία, αλλά να τις βλέπετε σαν κάτι διασκεδαστικό. Αυτή η τεχνική θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το άγχος και θα αυξήσει τις πιθανότητες να συλλάβετε.

Θα ωφεληθείτε αν αρχίσετε την άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα προσφέρει πολλά οφέλη, τόσο στην υγεία όσο και στη διάθεση. Έτσι αρχίζοντας μια δραστηριότητα που σας αρέσει, θα μειωθεί αρκετά το άγχος και το στρες, θα αποφορτιστείτε και θα αυξήσετε την ικανότητα σύλληψης.

Κάνετε ό,τι μπορείτε για να μειώσετε την ένταση και το άγχος. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως διαλογισμό, βελονισμό ή γιόγκα.

 

7. Ασκηθείτε τακτικά, αλλά όχι εντατικά

Είναι χρήσιμο να ασκείστε τακτικά. Η άσκηση διατηρεί το βάρος του σώματος σε υγιεινά επίπεδα, δημιουργεί αίσθημα ευχαρίστησης και περιορίζει το άγχος που έχουν πολλές γυναίκες όταν προσπαθούν να συλλάβουν. Επίσης, η φυσιολογική άσκηση αυξάνει την αντοχή, τη λίμπιντο και τη διάθεση για σεξ που μπορούν με τη σειρά τους να βοηθήσουν στη σύλληψη.

Αλλά όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο! Η έντονη άσκηση μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο σας, καθώς επιδρά αρνητικά στην ωορρηξία. Είναι συχνό φαινόμενο στις γυναίκες που ασχολούνται με κάποια μορφή πολύ έντονης γυμναστικής (π.χ. γυμνάστριες) να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην σύλληψη.

 

8. Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνετε

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να μην είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να κάνουν πιο δύσκολη τη σύλληψη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα -που πολλές γυναίκες αγνοούν- είναι μια κατηγορία από παυσίπονα που λέγονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ή ΜΣΑΦ (π.χ. Ponstan, Mesulid, Nurofen, ασπιρίνη κτλ.). Τα φάρμακα αυτά όταν λαμβάνονται κοντά στην ωορρηξία, εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των ορμονών που σχετίζονται με αυτή και μειώνουν τις πιθανότητες σύλληψης στο συγκεκριμένο κύκλο. Γι αυτό και κάποιες γυναίκες μπορεί να δουν μια προσωρινή αλλαγή στην επόμενη περίοδό τους όταν πάρουν ΜΣΑΦ.

 

9. Πετάξτε το λιπαντικό

Ορισμένα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται στο σεξ για να διευκολύνουν τη διείσδυση, μπορούν να σκοτώνουν το σπέρμα ή να αλλάξουν το pH του κόλπου και να δυσκολέψουν τη σύλληψη. Εάν χρειάζεστε λίγη λίπανση για να αισθανθείτε πιο άνετα κατά την επαφή, δοκιμάστε ένα λιπαντικό που είναι φιλικό προς το σπέρμα ή χρησιμοποιήστε λάδι canola.

 

10. Ελαττώστε την καφεΐνη

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μειώνει τη γονιμότητα και δυσκολεύει τη σύλληψη. Η μεγάλη κατανάλωση καφέ έχει επίσης συσχετισθεί με αύξηση του ποσοστού αποβολών στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, αλλά και χειρότερη έκβαση της κύησης γενικά.

Γι αυτό και συστήνεται να ελαττώσετε τον καφέ (το ντεκαφεϊνέ δεν πειράζει), το τσάι και τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη τύπου cola. Περιορίστε την κατανάλωση καφέ σε 1-2 δύο φλιτζάνια την ημέρα. Επίσης να θυμάστε ότι η καφεΐνη βρίσκεται (εκτός από τον καφέ) στο τσάι, σε πολλά ποτά και στη σοκολάτα.

 

11. Αποφύγετε το αλκοόλ

Είναι γνωστό ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την προσπάθεια σύλληψης στις γυναίκες. Αλλά ακόμα και αν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολών και άλλων προβλημάτων που επηρεάζουν το έμβρυο.

Για μικρότερες ποσότητες αλκοόλ, τα υπάρχοντα δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρα. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά. Αλλά για να είστε σίγουρη, καλύτερα να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ όταν προσπαθείτε να συλλάβετε ή να το περιορίσετε σε ένα ποτό την εβδομάδα.

 

12. Κόψτε το κάπνισμα

Αν καπνίζετε, εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να κόψετε αυτή τη συνήθεια για χάρη της υγείας σας, της γονιμότητάς σας και ενός υγιούς μωρού. Εξίσου επιβλαβές θεωρείται και το παθητικό κάπνισμα.

Το κάπνισμα σας καθιστά επιρρεπείς σε εξωμήτριες κυήσεις (όταν ένα έμβρυο εμφυτεύεται εκτός της μήτρας, όπως στη σάλπιγγα) και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης.

Επίσης, οι τοξίνες που περιέχονται στο τσιγάρο (π.χ. νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα) δηλητηριάζουν τις ωοθήκες και επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα των ωαρίων. Τελευταία, έχει βρεθεί ότι το κάπνισμα επιδρά αρνητικά και στην ποσότητα των ωαρίων. Αυτό σημαίνει ότι οι ωοθήκες μιας καπνίστριας είναι λιγότερο ‘γεμάτες’ από ωάρια από τις ωοθήκες μιας μη καπνίστριας της ίδιας ηλικίας. Γι αυτό και στις καπνίστριες η εμμηνόπαυση έρχεται 2-4 χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες.

 

13. Πάρτε τις κατάλληλες βιταμίνες

Ρωτήστε το γυναικολόγο σας για το ποια είναι η προγεννητική βιταμίνη που χρειάζεται να πάρετε. Μπορεί να σας προτείνει να πάρετε φολικό οξύ ή μια προγεννητική βιταμίνη που περιέχει φολικό οξύ. Το φολικό οξύ συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανωμαλίας της σπονδυλικής στήλης και άλλων ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα στα μωρά. Οι φυσικές πηγές τροφίμων του φολικού οξέος περιλαμβάνουν τις φράουλες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα φασόλια, το σπανάκι, το κίτρο και τον χυμό πορτοκάλι. Μια βιταμίνη που σε αυξημένες δόσεις μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα -και που πρέπει να αποφεύγεται- είναι η βιταμίνη A που συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες.

 

14. Αποφύγετε τις χημικές ουσίες και την ακτινοβολία

Πρέπει να αποφεύγετε να βάφετε τα μαλλιά σας αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, αλλά και μέχρι τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Παρομοίως, όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, να αποφεύγετε χώρους με έντονες τοξικές μυρωδιές (π.χ. κομμωτήρια), χλωρίνη, μπογιές κτλ. Καλό θα είναι επίσης να μη χρησιμοποιείτε καλλυντικές κρέμες που περιέχουν ρετινόλη. Με την ίδια λογική, καλύτερο θα είναι να αναβάλλετε ορισμένες ακτινογραφίες και σπινθηρογραφήματα για το δεύτερο μισό του κύκλου σας.

Φαίνεται ότι η έκθεση σε μόλυβδο, κάδμιο, φυτοφάρμακα και διαλύτες έχει άμεσο αντίκτυπο στη γονιμοποιητική ικανότητα των γυναικών (αλλά και των ανδρών).

Στα ζευγάρια που τελικά χρειάζονται σπερματέγχυση ή εξωσωματική, η εξάλειψη των τοξικών αυτών παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης.

 

15. Κάντε πολύ (και σωστό) σεξ!

Με σεξ τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος πιο γρήγορα. Μην προσπαθείτε να κάνετε έρωτα κάθε μέρα (γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει αχρείαστο άγχος), καθώς είναι προτιμότερο να έρχεστε σε επαφή ανά δύο μέρες. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε τη δυνατότητα να διατηρήσετε σε υψηλότερο επίπεδο την ευχαρίστηση στις ερωτικές σας επαφές και δε θα αισθάνεστε ότι το σεξ είναι μια καταναγκαστική υποχρέωση.

Όσον αφορά τις καλύτερες στάσεις στο σεξ, χρησιμοποιείστε την κοινή λογική. Για κάποιους, η καλύτερη στάση είναι το ιεραποστολικό σεξ ή εναλλακτικά το σεξ στα τέσσερα με εκείνον από πίσω ή κάθε άλλη στάση με τον άντρα από πάνω, γιατί αυτές είναι που διευκολύνουν το σπέρμα να πάρει τον σωστό δρόμο. Αντίθετα, όλες οι στάσεις κατά τις οποίες η γυναίκα βρίσκεται από πάνω δεν βοηθούν στη σύλληψη. Με παρόμοια λογική, καλό είναι να παραμείνετε ξαπλωμένες για μερικά λεπτά με την επαφή. Δεν υπάρχει λόγος να φτάσετε σε υπερβολές, όπως το να σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά, απλά δεν υπάρχει λόγος να σηκωθείτε αμέσως και να αναγκάσετε τα σπερματοζωάρια να αντιμετωπίσουν το νόμο της βαρύτητας καθώς επιχειρούν να προσεγγίσουν το στόχο τους.

Αξίζει να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν (και είναι δύσκολο να γίνουν άλλωστε!) μελέτες για τις καλύτερες στάσεις στο σεξ…

Επίσης δεν χρειάζεται να αγχώνεστε αν δε φτάσετε σε οργασμό, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης.

 

16. Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις

Οι κολπικές πλύσεις μπορεί να αλλοιώσουν την κανονική, προστατευτική χλωρίδα του κόλπου, θέτοντας τη γυναίκα σε κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας. Τέτοιες λοιμώξεις έχουν συνδεθεί με πρόωρο τοκετό και μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής και υπογονιμότητας.

Η επίσκεψη στο γιατρό είναι αν απαραίτητη εάν παρατηρηθούν τυχόν συμπτώματα κολπίτιδας (φαγούρα, κάψιμο, ασυνήθιστη βλέννη, έλκη κλπ).

 

 

error: Content is protected !!