Επιλογή Σελίδας

Εμβρυομεταφορά

Η εμβρυομεταφορά γίνεται μεταξύ της 2ης και της 6ης μέρας μετά την ημέρα της ωοληψίας.

Αν η εμβρυομεταφορά γίνει με ‘κατεψυγμένα’ έμβρυα, τότε η μέρα της εμβρυομεταφοράς καθορίζεται ανάλογα με το πάχος του ενδομητρίου (σε συνεννόηση με τον γιατρό)

Χρειάζεται να κάνω κάτι πριν την εμβρυομεταφορά;

Δε χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο.

Απλά χρειάζεται να έχετε μισο-γεμάτη την ουροδόχο κύστη, ώστε να γίνει πιο εύκολα η διαδικασία. Αν έχετε αδειάσει την κύστη πρόσφατα, πιείτε 2-3 ποτήρια νερό πριν φτάσετε στο κέντρο εξωσωματικής.

 

Πώς γίνεται η εμβρυομεταφορά;

Τα έμβρυα που πρόκειται να μεταφερθούν, ‘φορτώνονται’ σε έναν ειδικό, λεπτό καθετήρα, ο οποίος τοποθετείται στη μήτρα μέσω του τραχήλου (συνήθως με καθοδήγηση υπερήχου).

Όταν ο καθετήρας βρεθεί στη σωστή θέση μέσα στη μήτρα, τα έμβρυα ‘σπρώχνονται’ απαλά, ώστε να μεταφερθούν από τον καθετήρα στην κοιλότητα της μήτρας.

Η εμβρυομεταφορά γίνεται κατά κανόνα χωρίς τη λήψη νάρκωσης.

 

Πώς αποφασίζεται πότε και πόσα έμβρυα θα μεταφερθούν;

Η ημέρα που γίνεται η εμβρυομεταφορά εξαρτάται από τον αριθμό και την ποιότητα των διαθέσιμων εμβρύων.

Αν έχουν προκύψει πολλά έμβρυα, επιλέγεται συνήθως η μεταφορά σε στάδιο βλαστοκύστης την 5η ή 6η μέρα. Σε διαφορετική περίπτωση, η εμβρυομεταφορά γίνεται νωρίτερα.

Η απόφαση για τον αριθμό των εμβρύων που θα μεταφερθούν πρέπει να ικανοποιεί όσο το δυνατόν δύο διαφορετικούς στόχους:

  • Αύξηση της πιθανότητας εγκυμοσύνης (επιτυγχάνεται με αύξηση του αριθμού των μεταφερόμενων εμβρύων)
  • Αποφυγή των πολύδυμων κυήσεων (π.χ. δίδυμα) που μπορεί να συνοδεύονται από προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά (επιτυγχάνεται με μείωση του αριθμού των μεταφερόμενων εμβρύων)

 

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική νομοθεσία θέτει ανώτατα όρια στον αριθμό των εμβρύων που μπορούν να μεταφερθούν ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας:

  • Σε γυναίκες ηλικίας μέχρι 40 ετών μπορούν να μεταφερθούν μέχρι και 3 έμβρυα
  • Σε γυναίκες πάνω από 40 έτη μπορούν να μεταφερθούν μέχρι και 4 έμβρυα

 

Αξίζει να τονιστεί ότι τα έμβρυα καλής ποιότητας που δεν επιλέγονται για εμβρυομεταφορά, καταψύχονται για να παραμείνουν στη διάθεση του ζευγαριού για τυχόν χρήση τους στο μέλλον.

 

Τι πρέπει να κάνω μετά την εμβρυομεταφορά;

Αμέσως μετά την εμβρυομεταφορά, παραμείνετε ξαπλωμένη για 20-30 λεπτά. Έπειτα μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας.

Τις επόμενες μέρες καλό είναι να ξεκουραστείτε, αλλά χωρίς υπερβολές.

Γιατί για πολλά χρόνια υπήρχε η λάθος αντίληψη ότι η γυναίκα θα πρέπει να παραμένει στο κρεβάτι για όλο το διάστημα από την εμβρυομεταφορά μέχρι το τεστ κυήσεως.

Αυτό φόρτωνε με άγχος και ευθύνη τις γυναίκες, που αισθάνονταν υπεύθυνες για ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα της εξωσωματικής.

Εξάλλου, μελέτες έδειξαν ότι η υπερβολική ξεκούραση μετά την εξωσωματική δε βοηθά τις γυναίκες να μείνουν έγκυες.

Ας αναλογιστούμε ότι η εμφύτευση των εμβρύων στη μήτρα συμβαίνει 4-5 ημέρες μετά την μεταφορά εμβρύων 2ης ή 3ης μέρας και 1-2 ημέρες μετά την μεταφορά βλαστοκύστης 5ης ή 6ης μέρας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, καλό είναι να αποφεύγεται η σωματική κόπωση (όπως δουλειές στο σπίτι), η πολύωρη ορθοστασία, η ψυχική ένταση καθώς και η σεξουαλική επαφή. Δε χρειάζεται αποχή από την εργασία, αρκεί αυτή να μην είναι κουραστική.

Άλλωστε, οι γυναίκες που συνεχίζουν την καθημερινότητά τους μετά την εμβρυομεταφορά, μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος που συνεπάγεται η διαδικασία της εξωσωματικής και έτσι να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας.

Επιπλέον, το διάστημα των 2 εβδομάδων μέχρι τη χοριακή περνά πάρα πολύ αργά, ιδιαίτερα για γυναίκες που δεν έχουν καμία δραστηριότητα και είναι το πιο ψυχοφθόρο κομμάτι της εξωσωματικής για πολλά ζευγάρια.

Γι αυτό και το ζευγάρι πρέπει να κάνει στο διάστημα αυτό ό,τι το ευχαριστεί χωρίς να του αφήνει χρόνο για σκέψεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μ. Βρετανία η εμβρυομεταφορά αντιμετωπίζεται ως μια απλή ιατρική πράξη. Γι αυτό και οι γυναίκες μπορεί να την κάνουν ακόμα και σε ένα διάλειμμα από την εργασία τους!

Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση για ένα καλό αποτέλεσμα είναι η συνεχής λήψη των φαρμάκων για την υποστήριξη του ενδομητρίου σύμφωνα με τις οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό.

 

 

 

error: Content is protected !!