Επιλογή Σελίδας

Εξετάσεις για τη γυναίκα

Όταν ένα ζευγάρι δυσκολεύεται να συλλάβει, τότε καλό είναι να γίνουν κάποιες εξετάσεις.

Η διερεύνηση της γονιμότητας στη γυναίκα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα.

Αναλόγως με το ιστορικό και τα ευρήματα, επιπλέον εξετάσεις θα ζητηθούν από τον γυναικολόγο που είναι ειδικός στην αντιμετώπιση της γονιμότητας.

Η διερεύνηση πρέπει πάντα να αρχίζει με το ιστορικό, που ξεκινάει από την ηλικία της γυναίκας και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τυχόν εγκυμοσύνη στο παρελθόν, μηνιαίο κύκλο, χρήση αντισύλληψης, περιοδικότητα επαφών σε σχέση με τις γόνιμες μέρες, χειρουργικές επεμβάσεις, παθολογικές καταστάσεις και λήψη φαρμάκων.

Απαραίτητο είναι ένα πρόσφατο τεστ ΠΑΠ με καλλιέργειες κόλπου και τραχήλου, καθώς και μαστογραφία σε ηλικία πάνω από τα 35.

Μεγάλη σημασία έχει ένα σωστό υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων που συνοδεύεται από τρισδιάστατη απεικόνιση (3D υπερηχογράφημα ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα).

Σε περιπτώσεις αβεβαιότητας για την τυχόν ύπαρξη ενδομήτριου πολύποδα ή υποβλεννογόνιου ινομυώματος, μπορεί να ζητηθεί υδροϋπερηχογράφημα (sonohysterogram) ή ακόμα και υστεροσκόπηση.

Υπάρχουν κάποιες ορμονικές εξετάσεις που είναι βασικές για τη διερεύνηση της γονιμότητας (και πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου), όπως  FSH, LH, οιστραδιόλη, προγεστερόνη και προλακτίνη, θυρεοειδικός έλεγχος με TSH, Τ3, T4 και αντιθυρεοειδικά αντισώματα (+/- υπέρηχος θυρεοειδούς), ενώ κάποιες άλλες εξετάσεις ζητούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (SHBG, DHEAS, τεστοστερόνη, ανδοστενδιόνη).

Ξεχωριστή αναφορά χρειάζεται να γίνει στη μέτρηση της AMH (Anti-Myllerian Hormone) για να υπολογιστεί το απόθεμα των ωοθηκών σε ωάρια, δηλαδή οι ωοθηκικές εφεδρείες.

Η υστεροσαλπιγγογραφία ανήκει στις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η βατότητα των σαλπίγγων. Μπορεί να γίνει είτε με την κλασική μέθοδο σε ακτινολογικό εργαστήριο είτε με τη νεότερη μέθοδο της υπέρηχο-σαλπιγγογραφίας.

Υπάρχουν κι άλλες εξετάσεις που μπορεί να χρειαστούν, αναλόγως της περίπτωσης, όπως καρυότυπος, λαπαροσκόπηση, έλεγχος θρομβοφιλίας, ανοσολογικός έλεγχος και γενετικές εξετάσεις (π.χ. μεταλλάξεις κυστικής ίνωσης).

 

 

error: Content is protected !!