Επιλογή Σελίδας

Ηλικία της γυναίκας και γονιμότητα

Είναι γνωστό ότι η ηλικία της γυναίκας παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα.

Πριν χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος ζούσε λίγα χρόνια και λίγοι έφταναν στα 50.

Τότε η γυναίκα ΕΠΡΕΠΕ να κάνει παιδιά σε μικρή ηλικία, ώστε να προλάβει να τα μεγαλώσει πριν εκείνη πεθάνει.

Έτσι η φύση έφτιαξε τη γυναίκα να είναι πιο γόνιμη σε μικρότερες ηλικίες.

Το παρακάτω διάγραμμα, που απεικονίζει τις πιθανότητες σύλληψης κάθε ΜΗΝΑ ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, είναι χαρακτηριστικό:

Στον οριζόντιο άξονα βρίσκεται η ηλικία της γυναίκας.

Στον κάθετο άξονα βρίσκεται η πιθανότητα σύλληψης κάθε μήνα.

 

Από το διάγραμμα φαίνεται ότι οι πιθανότητες σύλληψης είναι μεγαλύτερες όταν η γυναίκα είναι 22-25 ετών (περίπου 25% κάθε μήνα).

Έπειτα η γονιμότητα μειώνεται με αργό ρυθμό μέχρι περίπου τα 33 έτη (18% κάθε μήνα) και με πιο γρήγορο ρυθμό στα 33-38 έτη (περίπου 12% κάθε μήνα).

Από τα 39 έτη και μετά, η γονιμότητα μειώνεται με ταχύ ρυθμό και στην ηλικία των 45 ετών είναι εξαιρετικά χαμηλή (λιγότερο από 5% κάθε μήνα).

 

Και γιατί συμβαίνει αυτό;

Επειδή κάθε γυναίκα από τη γέννησή της έχει ήδη στις ωοθήκες της το σύνολο των ωαρίων που πρόκειται να χρησιμοποιήσει στη διάρκεια της ζωής της (περίπου 1.000.000 κατά μέσο όρο).

Με άλλα λόγια, τα ωάρια δεν ανανεώνονται (όπως τα σπερματοζωάρια).

Οι ωοθήκες είναι αποθήκες ωαρίων κι όχι εργοστάσια που φτιάχνουν συνεχώς καινούρια (όπως γίνεται με τους όρχεις και τα σπερματοζωάρια).

 

Και δεν είναι μόνο αυτό:

Καθώς μεγαλώνει η γυναίκα, ο αριθμός των ωαρίων σταδιακά μειώνεται και όταν αρχίζει η περίοδος στην εφηβεία, τα ωάρια σε κάθε γυναίκα είναι περίπου 400.000.

Από εκεί και πέρα ξεκινάνε οι κύκλοι, κατά τους οποίους χάνονται μεγάλοι αριθμοί ωαρίων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των άγουρων ωαρίων που ξεκινούν να ωριμάζουν σε κάθε κύκλο είναι περίπου 1000.

Και τελικά, από τα 1000 μόνο 1 ωάριο (ή σπανίως 2) θα ωριμάσει πλήρως και θα φτάσει στην ωορρηξία.

Τα υπόλοιπα ωάρια βγαίνουν από το ‘παιχνίδι’ της ωρίμανσης και απομακρύνονται από τον οργανισμό.

Επομένως, κάθε γυναίκα στη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής έχει περίπου 400 ευκαιρίες να συλλάβει (όσες και οι κύκλοι της από την έναρξη της περιόδου μέχρι την εμμηνόπαυση).

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΡΙΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ

 

Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι όλα τα ωάρια δεν είναι ίδια.

Υπάρχουν πιο ποιοτικά και λιγότερο ποιοτικά ωάρια.

Το σώμα έχει την τάση να ρίχνει στο παιχνίδι της ωρίμανσης πρώτα τα ποιοτικότερα (ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ) ωάρια και αργότερα τα λιγότερο ποιοτικά.

Δηλαδή τα καλύτερα ωάρια ΣΥΝΗΘΩΣ ωριμάζουν όταν η γυναίκα είναι νεότερη, ενώ τα λιγότερο καλά ωάρια ωριμάζουν αργότερα.

Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν παιδιά με χρωμοσωμικές ανωμαλίες (όπως το σύνδρομο Down) από ότι οι νεότερες γυναίκες.

(Από την άλλη πλευρά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς τα παραπάνω ισχύουν ως ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ. Υπάρχουν δηλαδή πολλά παραδείγματα γυναικών 40 ετών που είχαν φυσιολογικά παιδιά, ενώ γυναίκες 20 ετών έκαναν παιδί με σύνδρομο Down. Επομένως, τίποτα δεν είναι απόλυτο. Σύμφωνα με την στατιστική, αν έχουμε 15.000 έγκυες γυναίκες ηλικίας 40 ετών (ας τις ονομάσουμε ΟΜΑΔΑ Α) και 15.000 έγκυες γυναίκες 20 ετών (ας τις ονομάσουμε ΟΜΑΔΑ Β), τότε περιμένουμε ότι στην ΟΜΑΔΑ Α θα έχουμε 150 μωρά με σύνδρομο Down, ενώ στην ΟΜΑΔΑ Β μόνο 10 μωρά με σύνδρομο Down).

Και για να κάνουμε τα πράγματα πιο πολύπλοκα, ας τονίσουμε εδώ ότι η ηλικία της γυναίκας δεν είναι ο απόλυτος δείκτης γονιμότητάς της, όπως πιστευόταν παλιότερα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η ‘ηλικία των ωοθηκών’ μπορεί να είναι διαφορετική από την ηλικία της γυναίκας.

Με άλλα λόγια, η βιολογική ηλικία δεν ταυτίζεται πάντα με τη χρονολογική ηλικία.

Κάθε γυναίκα δε μεγαλώνει με τον ίδιο τρόπο.

Όπως λοιπόν υπάρχουν γυναίκες που φαίνονται νεότερες από άλλες (ενώ έχουν την ίδια ηλικία), έτσι και κάποιες γυναίκες είναι πιο γόνιμες από άλλες (ενώ έχουν την ίδιαι ηλικία).

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ωοθήκες κάποιων γυναικών είναι λιγότερο γόνιμες από όσο θα περίμενε κανείς με βάση την χρονολογική τους ηλικία.

Δηλαδή κάποιες γυναίκες συμπεριφέρονται (από τη σκοπιά της γονιμότητας) σαν να έχουν μεγαλύτερη ηλικία από ότι δείχνει η ταυτότητά τους.

Αυτό σημαίνει ότι π.χ. μια γυναίκα 30 ετών μπορεί να έχει ωάρια που αντιστοιχούν σε μια γυναίκα 40 ετών.

Ή μια γυναίκα 33 ετών μπορεί να έχει πρόωρη εμμηνόπαυση!

Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει κάποια κληρονομικότητα σε αυτό (π.χ. η κόρη μιας γυναίκας που είχε εμμηνόπαυση νωρίτερα από το φυσιολογικό μπορεί να έχει και η ίδια νωρίτερα εμμηνόπαυση).

Προκειμένου να αξιολογηθεί η πραγματική ‘ηλικία των ωοθηκών’ μπορεί να γίνει μέτρηση μιας ειδικής ορμόνης (ΑΜΗ), η οποία ελέγχει το απόθεμα των ωοθηκών σε ωάρια.

Και σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο η θεραπεία κάθε γυναίκας να είναι εξατομικευμένη και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από την ηλικία της.

 

error: Content is protected !!