Επιλογή Σελίδας

Προεμφυτευτικός έλεγχος (PGD/PGS)

Είναι μια διαδικασία με την οποία ελέγχουμε τα έμβρυα πριν την εμφύτευσή τους στη μήτρα (δηλαδή πριν την εμβρυομεταφορά) σε κύκλο εξωσωματικής

Υπάρχουν δύο τύποι προεμφυτευτικού ελέγχου:

 

 • Η κλασική προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGD) χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων γονιδιακών ανωμαλιών.

Εφαρμόζεται όταν ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν μια γνωστή γενετική διαταραχή και δεν θέλουμε να μεταβιβάσουμε τη νόσο στο παιδί, άρα μεταφέρονται υγιή έμβρυα που είναι απαλλαγμένα από τη συγκεκριμένη νόσο (π.χ. αν και οι δύο γονείς έχουν απλά το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας, διαλέγονται έμβρυα που ΔΕΝ έχουν μεσογειακή αναιμία).

Η μέθοδος ψάχνει για συγκεκριμένες νόσους και δεν αποκλείει τη γέννηση ενός παιδιού με τελείως διαφορετική γενετική βλάβη.

Λόγω της φύσης της μεθόδου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και αν το ζευγάρι ΔΕΝ έχει πρόβλημα γονιμότητας.

 

 • Το προεμφυτευτικό γενετικό screening (PGS) χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί αν ένα έμβρυο έχει φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων.

Κατά μέσο όρο 2 από τα 3 έμβρυα από γυναίκες 35-40 χρονών παρουσιάζουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται πολύ (4 από τα 5 έμβρυα) σε γυναίκες πάνω από τα 40.

Με το PGS ελέγχονται τα διαθέσιμα έμβρυα για τυχόν χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ώστε μόνο τα φυσιολογικά έμβρυα να μπορούν να προχωρήσουν στο στάδιο της εμβρυομεταφοράς.

 

Και οι δύο αυτές μέθοδοι γίνονται μόνο στα πλαίσια εξωσωματικής γονιμοποίησης και εφαρμόζονται συνήθως είτε την 3η μέρα καλλιέργειας του εμβρύου είτε την 5η μέρα καλλιέργειας (στάδιο βλαστοκύστης).

Οι δύο μέθοδοι είναι παρόμοιες από τεχνικής άποψης: Ένας εξειδικευμένος εμβρυολόγος ‘τσιμπάει’ το έμβρυο για να πάρει ένα μικρό τμήμα του, το οποίο στη συνέχεια αναλύεται.

Τα παιδιά που γεννιούνται μετά από προεμφυτευτικό έλεγχο είναι το ίδιο υγιή με τα παιδιά που γεννιούνται μετά από ‘απλή’ εξωσωματική.

 

Σε ποιες περιπτώσεις έχει νόημα να γίνει προεμφυτευτικός έλεγχος;

 • Ζευγάρια με επιβαρυμένο γενετικό ιστορικό
 • Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες εξωσωματικής χωρίς αποτέλεσμα
 • Επαναλαμβανόμενες αποβολές πρώτου τριμήνου
 • Σοβαρή ανδρική υπογονιμότητα
 • Ιστορικό με παιδί με χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο παρελθόν
 • Ηλικία της μητέρας πάνω από 38 ή πάνω από 40 ετών

 

Υπάρχουν μειονεκτήματα στον προεμφυτευτικό έλεγχο;

 • Ο προεμφυτευτικός έλεγχος δεν εγγυάται 100% ακρίβεια στα αποτελέσματα. Είναι άλλο πράγμα να ελέγχεται ένα μικρό τμήμα του εμβρύου πριν την εμφύτευσή του και άλλο πράγμα να ελέγχεται το ίδιο το έμβρυο σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Γι αυτό και συχνά συστήνεται να γίνεται προγεννητικός έλεγχος στις κυήσεις που προκύπτουν μετά από προεμφυτευτικό έλεγχο
 • Η διαδικασία του προεμφυτευτικού ελέγχου μπορεί να τραυματίσει το έμβρυο και να μειώσει την πιθανότητα εμφύτευσής του (ακόμα και αν το έμβρυο είναι απολύτως φυσιολογικό)
 • Υπάρχει επιπλέον οικονομικό κόστος

 

 

 

error: Content is protected !!