Επιλογή Σελίδας

Πώς γίνεται η εξωσωματική;

Όπως λέει και το όνομά της, στην ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ γονιμοποίηση, η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο γίνεται έξω από το σώμα της γυναίκας.

Η διαδικασία περιληπτικά είναι η εξής:

  1. Διεγείρονται οι ωοθήκες της γυναίκας επί μερικές μέρες με ειδικά φάρμακα
  2. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν πολλά ώριμα ωάρια (κι όχι μόνο ένα όπως στον φυσικό κύκλο – υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα για εξωσωματική σε φυσικό κύκλο)
  3. Όταν τα ωάρια ωριμάσουν, συλλέγονται με μια μικρή επέμβαση που λέγεται ωοληψία
  4. Ο άντρας δίνει την ίδια μέρα σπέρμα το οποίο το επεξεργάζονται οι εμβρυολόγους στο εργαστήριο
  5. Τα ωάρια γονιμοποιούνται με το σπέρμα είτε με κλασική γονιμοποίηση (IVF) είτε με μικρογονιμοποίηση (ICSI)
  6. Τα ωάρια που θα γονιμοποιηθούν ονομάζονται έμβρυα
  7. Τα έμβρυα μεγαλώνουν για μερικές μέρες μέσα σε ειδικούς κλιβάνους
  8. Τη στιγμή που θα επιλέξει ο γιατρός, 1-4 έμβρυα τοποθετούνται στη μήτρα με μια διαδικασία που μοιάζει με το τεστ ΠΑΠ (αυτό λέγεται εμβρυομεταφορά)
  9. Τα καλής ποιότητας έμβρυα που απομένουν μετά την εμβρυομεταφορά μπορούν να κρυοσυντηρηθούν (να καταψυχθούν δηλαδή) και να χρησιμοποιηθούν –αν χρειαστεί- σε επόμενο κύκλο

(Σε κάποια πρωτόκολλα, ΠΡΙΝ τη διέγερση των ωοθηκών με ορμόνες, προηγείται ένα στάδιο καταστολής των ορμονών που παράγονται φυσιολογικά από το σώμα)

 

Και τώρα, πιο αναλυτικά:

Φυσιολογικά παράγεται ένα μόνο ωάριο σε κάθε κύκλο της γυναίκας.

Ο στόχος κατά κανόνα στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι να διεγερθούν οι ωοθήκες, ώστε να παραχθούν με ασφάλεια όσο το δυνατόν περισσότερα ώριμα ωάρια, χωρίς όμως να προκληθεί πρόωρη ωορρηξία.

Δηλαδή θέλουμε να ‘ντοπαριστούν’ οι ωοθήκες και να συγκεντρωθούν πολλά ωάρια προτού αυτά απελευθερωθούν από μόνα τους.

 

ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΩΟΘΗΚΩΝ

Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά φάρμακα (σε μορφή ενέσεων) που διεγείρουν τις ωοθήκες.

Ταυτόχρονα –σε κάποια πρωτόκολλα- ΜΠΟΡΕΙ να χορηγηθούν και άλλα φάρμακα (πάλι ενέσεις) που εμποδίζουν την ωορρηξία να συμβεί από μόνη της.

Για να το πούμε απλά, είναι περίπου σαν να πατάμε γκάζι (φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών) και λίγο φρένο μαζί (φάρμακα για να αποφύγουμε την πρόωρη ωορρηξία).

Η φαρμακευτική θεραπεία (το λεγόμενο ‘πρωτόκολλο’) πρέπει να είναι εξατομικευμένη – δηλαδή να προσαρμόζεται σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της.

Το πρωτόκολλο σχεδιάζεται από τον Ειδικό της Αναπαραγωγής.

Γι αυτό και η δόση των φαρμάκων δεν είναι ίδια για κάθε γυναίκα.

Και εδώ δεν ισχύει το ‘όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο’, επειδή οι υψηλές δόσεις των φαρμάκων μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική διέγερση των ωοθηκών (σύνδρομο υπερδιέγερσης).

Πρέπει επίσης για όσο καιρό η γυναίκα παίρνει τα φάρμακα (συνήθως για 10-14 μέρες) να παρακολουθείται με κολπικούς υπερήχους και αιματολογικές εξετάσεις κάθε 2-3 μέρες.

Αυτό γίνεται για να φανεί πως αντιδρούν οι ωοθήκες στην ορμονική θεραπεία και να γίνουν αλλαγές στις δόσεις των φαρμάκων (αν χρειάζεται), επειδή η ανταπόκριση των ωοθηκών στην φαρμακευτική αγωγή μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Όταν μεγαλώσουν αρκετά τα ωάρια, τότε γίνεται μια τελευταία ειδική ένεση για την τελική ωρίμανσή τους.

 

ΩΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΩΑΡΙΩΝ

Περίπου 32-36 ώρες μετά την τελευταία ειδική ένεση προγραμματίζεται η ωοληψία (η συλλογή δηλαδή των ωαρίων).

Η ωοληψία είναι μια απλή επέμβαση που γίνεται μέσω του κόλπου και διαρκεί 10-30 λεπτά.

Ο εξειδικευμένος γυναικολόγος, με την καθοδήγηση υπερήχου, αναρροφά τα ωάρια από τις ωοθήκες με μια ειδική βελόνα παρακέντησης, ενώ η γυναίκα έχει πάρει ελαφριά αναισθησία (μέθη).

Λίγες ώρες αργότερα ξεκινά η γονιμοποίηση των ωαρίων με το σπέρμα που έχει ήδη δοθεί από τον σύντροφο.

Η γονιμοποίηση των ωαρίων από το σπέρμα γίνεται είτε με την  κλασική εξωσωματική (IVF) είτε με τη μικρογονιμοποίηση (ICSI).

Κατά τη διάρκεια της κλασικής εξωσωματικής, ένας αριθμός σπερματοζωαρίων (περίπου 100.000) τοποθετούνται μαζί με τα ωάρια σε ένα ειδικό ‘πιατάκι’, όπου και πραγματοποιείται η γονιμοποίηση (χωρίς κάποια επιπλέον παρέμβαση του εμβρυολόγου).

Στην περίπτωση της μικρογονιμοποίησης (ICSI), ο εμβρυολόγος επιλέγει ένα μόνο ζωηρό σπερματοζωάριο και το διοχετεύει απευθείας στο εσωτερικό του ωαρίου με τη βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου.

Την πρώτη μέρα μετά την ωοληψία, ο εμβρυολόγος εξετάζει στο μικροσκόπιο πόσα ωάρια έχουν γονιμοποιηθεί.

Ας τονισθεί εδώ ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να γονιμοποιηθούν όλα τα ωάρια.

Το ποσοστό γονιμοποίησης εξαρτάται από την ικανότητα του σπερματοζωαρίου να διεισδύσει μέσα στο ωάριο, αλλά και από την ικανότητα του ωαρίου να υποδεχθεί το σπερματοζωάριο.

Κατά μέσο όρο, για κάθε 10 ωάρια που λαμβάνονται κατά την ωοληψία γονιμοποιούνται τα 7 με 8.

Μετά τη γονιμοποίηση των ωαρίων (είτε με κλασική εξωσωματική –IVF- είτε με μικρογονιμοποίηση – ICSI), δημιουργούνται έμβρυα τα οποία καλλιεργούνται μέσα σε ειδικούς κλιβάνους-επωαστές σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στη μήτρα.

 

ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ

Από τα φυσιολογικά αναπτυσσόμενα έμβρυα επιλέγονται 1-4 (ανάλογα με τις συνθήκες για κάθε γυναίκα), τα οποία μεταφέρονται στη μήτρα.

Αυτό συμβαίνει την 2η-6η ημέρα μετά την ωοληψία.

Το χρονικό σημείο στο οποίο γίνεται η μεταφορά εξαρτάται από τον αριθμό και την ποιότητα των αναπτυσσόμενων εμβρύων.

Η μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα είναι μία σύντομη και ανώδυνη διαδικασία και δε χρειάζεται καμιά αναισθησία για τη γυναίκα.

Τα έμβρυα τοποθετούνται σε έναν πλαστικό καθετήρα, που είναι πολύ λεπτός και μαλακός και περνάει μέσα από τον τράχηλο της μήτρας.

Όταν ο καθετήρας βρεθεί μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, τα έμβρυα μεταφέρονται από τον καθετήρα στη μήτρα.

Η όλη διαδικασία (που μοιάζει με τη σπερματέγχυση) γίνεται συνήθως με την καθοδήγηση υπερήχου, για να επιβεβαιωθεί ακριβώς το σημείο της μεταφοράς των εμβρύων στο εσωτερικό της μήτρας.

Στη συνέχεια η γυναίκα παίρνει κάποια φάρμακα και συστήνεται ήπια και χαλαρή δραστηριότητα.

Μετά από 12-14 μέρες γίνεται εξέταση χοριακής για να διαπιστωθεί η ύπαρξη εγκυμοσύνης.

Μετά από άλλες 2 εβδομάδες γίνεται το πρώτο υπερηχογράφημα για να επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη μέσα στη μήτρα με την αναγνώριση καρδιακής λειτουργίας.

H εγκυμοσύνη μετά από εξωσωματική δε διαφέρει από την εγκυμοσύνη με φυσικό τρόπο κι επομένως δε χρειάζεται η λήψη κάποιων ιδιαίτερων προφυλακτικών μέτρων.

Ένα κατατοπιστικό βίντεο για την εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να βρεθεί εδώ (από το 0:45 μέχρι το 2:35)

 

 

error: Content is protected !!