Επιλογή Σελίδας

Τι είναι η βλαστοκύστη;

Η ‘βλαστοκύστη’ είναι ένας ιατρικός όρος που περιγράφει ένα συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης του εμβρύου μετά από 5-6 ημέρες καλλιέργειας στο εργαστήριο.

Στο στάδιο αυτό το έμβρυο αποτελείται από 50-200 κύτταρα, τα οποία σχηματίζουν δύο ομάδες: την τροφοβλάστη (από την οποία θα σχηματιστεί ο πλακούντας) και τον εμβρυϊκό πόλο (από τον οποίο θα σχηματιστεί το έμβρυο).

 

Γιατί είναι σημαντικό να φτάσει ένα έμβρυο σε στάδιο βλαστοκύστης;

  • Ένα έμβρυο που αναπτύσσεται καλά και φτάνει σε στάδιο βλαστοκύστης θεωρείται ότι είναι καλύτερης ποιότητας σε σχέση με ένα έμβρυο που σταματάει την ανάπτυξή του πριν φτάσει σε αυτό το στάδιο
  • Η βλαστοκύστη έχει περισσότερες πιθανότητες να δώσει εγκυμοσύνη σε σχέση με ένα έμβρυο σε προηγούμενο στάδιο ανάπτυξης
  • Το ενδομήτριο (το ‘χωράφι’ της μήτρας που περιμένει το ‘σπόρο’) θεωρείται ότι είναι πιο φιλικό προς τα έμβρυα την 5η μέρα ανάπτυξης (στάδιο βλαστοκύστης) σε σχέση με την 2η ή την 3η μέρα ανάπτυξης και αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης
  • Η βλαστοκύστη επιτρέπει πιο εύκολα την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση

 

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρω για την βλαστοκύστη;

  • Δεν προχωράνε όλα τα έμβρυα σε βλαστοκύστεις

Κάποια έμβρυα σταματάνε την ανάπτυξή τους πιο νωρίς (περίπου τα μισά έμβρυα ΔΕΝ προχωράνε στο στάδιο της βλαστοκύστης και εκφυλίζονται).

Αν αυτό συμβεί σε όλα τα έμβρυα, τότε δεν θα απομείνει κανένα έμβρυο για εμβρυομεταφορά.

Κατά μέσο όρο (και ανάλογα με τον αριθμό των εμβρύων που προκύπτουν μετά τη γονιμοποίηση και την ηλικία της γυναίκας), μόνο 1 στα 2 ή 1 στα 3 έμβρυα θα φτάσουν σε στάδιο βλαστοκύστης.

Επομένως, η απόφαση για το αν θα προχωρήσει η καλλιέργεια των εμβρύων μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης εξαρτάται από τον αριθμό και την ποιότητα των εμβρύων την 3η ημέρα καλλιέργειας.

Αν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα έμβρυα την 3η μέρα, συνήθως τα αφήνουν να προχωρήσουν, ελπίζοντας ότι κάποια από αυτά θα γίνουν βλαστοκύστεις.

Αν τα έμβρυα 3ης μέρας είναι λίγα σε αριθμό, συνήθως μεταφέρονται τότε στη μήτρα, δηλαδή στο φυσικό τους περιβάλλον, όπου έχουν καλύτερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη.

Με άλλα λόγια, το να αφεθούν τα έμβρυα να προχωρήσουν την ανάπτυξή τους, είναι ένα είδος τεστ για την ποιότητά τους – μόνο τα καλύτερα προχωράνε και γίνονται βλαστοκύστεις, ενώ τα λιγότερο ποιοτικά σταματάνε την ανάπτυξή τους.

 

  • Μια λογική ερώτηση εδώ θα ήταν η εξής:

‘Αφού η βλαστοκύστη είναι ένα τεστ για την ποιότητα των εμβρύων, γιατί δεν καλλιεργούνται όλα τα έμβρυα μέχρι το στάδιο αυτό, ώστε να ξεχωρίσουν τα ποιοτικά από τα μη ποιοτικά; Κι αν δεν φτάσει κανένα έμβρυο σε αυτό το στάδιο, αυτό σημαίνει ότι κανένα έμβρυο δεν ήταν αρκετά καλό ώστε να δώσει εγκυμοσύνη έτσι κι αλλιώς.’

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι λίγο πολύπλοκη:

Τα έμβρυα επωάζονται μέσα σε ειδικούς κλιβάνους με ειδικά καλλιεργητικά υγρά που φιλοδοξούν να αντιγράψουν το περιβάλλον της μήτρας.

Ωστόσο, παρά τις προόδους της επιστήμης και τις συνεχείς βελτιώσεις, η καλλιέργεια στο εργαστήριο δεν είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια με τη φυσιολογική ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα.

Επομένως, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια έμβρυα να αναπτύσσονταν καλύτερα αν είχαν τοποθετηθεί στη μήτρα νωρίτερα από το να περάσουν τη δοκιμασία της παρατεταμένης καλλιέργειας στο εργαστήριο.

Συμπερασματικά, η βλαστοκύστη δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όλα τα ζευγάρια.

 

  • Η βλαστοκύστη δεν είναι σε καμιά περίπτωση εγγύηση ότι το έμβρυο είναι πραγματικά καλής ποιότητας και πλήρως υγιές

Έχουν βρεθεί περιπτώσεις που εγκυμοσύνες που προήλθαν από βλαστοκύστεις αποδείχτηκαν ότι είχαν χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Επομένως, η βλαστοκύστη είναι απλά ένα προχωρημένο στάδιο στην ανάπτυξη του εμβρύου που δημιουργεί περισσότερες ελπίδες για καλό αποτέλεσμα και τίποτα παραπάνω.

 

 

 

error: Content is protected !!