Επιλογή Σελίδας

Βάρος της γυναίκας και γονιμότητα

Τόσο το υψηλό, όσο και το χαμηλό βάρος σώματος μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας

Στις γυναίκες η παχυσαρκία επιδρά στη γονιμότητα με πολλούς τρόπους:

1) Επηρεάζει αρνητικά την ωορρηξία και αυτό μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης. Ο κύκλος, σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, μπορεί να είναι λιγότερο τακτικός και να μην κάνετε ωορρηξία τόσο συχνά, μειώνοντας τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

2) Μειώνει την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής. Η διέγερση των ωοθηκών δίνει λιγότερα –και χειρότερης ποιότητας- ωάρια από το αναμενόμενο, ενώ και τα ποσοστά επιτυχίας είναι ελαττωμένα.

3) Μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη φυσιολογική πορεία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Τα καλά νέα είναι ότι σε υπέρβαρες γυναίκες, η απώλεια ακόμα και 5-10% του βάρους τους, βελτιώνει σημαντικά τη γονιμότητα.

 

Αλλά και το άλλο άκρο, το υπερβολικά χαμηλό βάρος, επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα στις γυναίκες.

Όταν το ποσοστό λίπους πέσει κάτω από το φυσιολογικό, το σώμα πιστεύει ότι βρίσκεται σε περιβάλλον ασιτίας, δηλαδή ότι δεν υπάρχει τροφή γύρω του (αυτό είναι κατάλοιπο των πολύ παλιών εποχών, όταν οι άνθρωποι ζούσαν στις σπηλιές και το διαθέσιμο φαγητό δεν ήταν πολύ).

Γι αυτό και όταν το βάρος πέσει κάτω από ένα όριο, το σώμα αρχίζει να κάνει οικονομία στην ενέργεια που δαπανά και σταματάει προσωρινά ‘άχρηστες’ λειτουργίες, όπως η ωορρηξία. Ουσιαστικά ο οργανισμός θεωρεί ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και δεν επιτρέπει τη γονιμοποίηση και την εγκυμοσύνη, αν δεν εξασφαλιστεί πρώτα η επιβίωση της ίδιας της γυναίκας μέσα στο περιβάλλον ασιτίας που θεωρεί ότι βρίσκεται.

Το ιδανικό βάρος κάθε γυναίκας εξαρτάται από το ύψος της. Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, αλλά ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να σας δώσει μια εικόνα για το ποια είναι τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να βρίσκεται το βάρος σας.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται από έναν απλό μαθηματικό τύπο:

ΔΜΣ = Βάρος (σε κιλά) / Ύψος (σε μέτρα)  Χ  Ύψος (σε μέτρα) – (δηλαδή το βάρος διαιρείται με το ύψος στο τετράγωνο)

Τα φυσιολογικά όρια για το ΔΜΣ είναι 19-25.

Επομένως, το ιδανικό βάρος βρίσκεται αν πολλαπλασιάσουμε τον επιθυμητό Δείκτη Μάζας Σώματος με το ύψος που έχουμε στο τετράγωνο.

Βάρος = ΔΜΣ  Χ  Ύψος  Χ  Ύψος

 

 

 

error: Content is protected !!